Smakowa
Herbaty czarne
Czarne herbaty z dodatkami, które są oferowane w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich jak na przykład popularna yunnan black czy ceylon, na których głównie oparte są bazy herbat czarnych z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. Warto nadmienić, że herbata czarna posiada multum zdrowotnych właściwości. Między innymi wykazuje działanie antynowotworowe, czy reguluje stężenie glukozy we krwi. Herbata ta zawiera również teaflawiny, które są dobroczynnymi związkami organicznymi. Neutralizują one groźne wolne rodniki oraz jony metali. Nadaje się świetnie również do obiadu, gdyż pomaga w trawieniu ciężkich posiłków. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużą ilość tej odmiany herbaty wraz z dodatkami takimi jak haber, płatki róży czy aromat Earl Grey. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie. Czarna herbata jest bardzo cennym źródłem witamin oraz minerałów, a jednocześnie posiada niepowtarzalny oraz wyjątkowy smak. Susz herbaty czarnej pochodzi z różnych zakątków świata, między innymi z Chin, Indii, Gruzji oraz Wietnamu czy Sri Lanki.
Jak parzyć czarną herbatę?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z liści czarnej herbaty należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to duży wpływ na cały napar. Główną zasadą jest to, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. W takim przypadku cały napar z herbaty czarnej straci swoje właściwości. Woda, której używamy powinna być miękka oraz niechlorowana w temperaturze 95 stopni celsjusza. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 3 do 5 minut, gdyż w przypadku dłuższego zaparzania napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.