Kawy rozpuszczalne
Kawy rozpuszczalne smakowe – nasza oferta plus nieco ciekawostek
Sklep PysznyKubek posiada w swojej ofercie również smakowe kawy rozpuszczalne. Pochodzą one od zaufanych dostawców z Polski. Jesteśmy przekonani, że zaspokoją one gusta nawet najbardziej wymagających klientów. Kawy rozpuszczalne o smaku karmelowym, waniliowym czy kokosowym z pewnością będą idealnym dodatkiem do domowego ciasta.
Historia kawy rozpuszczalnej
Skoro znalazłeś się na niniejszej stronie, zapewne pijasz regularnie kawę rozpuszczalną. Czy zastanawiałeś się jednak kiedyś, jak taka kawa powstała? Spieszymy z wyjaśnieniem. Historia powstania tej kawy sięga aż XIX wieku, a za jej twórców uważa się aż trzy osoby. Japończyka Sartori Kato, Brytyjczyka George'a Washintgona oraz Davida Strange'a pochodzącego z Nowej Zelandii. Mniej więcej w latach trzydziestych XX wieku Brazylijczycy rozwinęli znacząco ten pomysł, przechowując w ten sposób nadmiar wyprodukowanej kawy. Kawa rozpuszczalna zyskała dużą popularność w trakcie II wojny światowej. Kawa tego rodzaju utrzymuje nadal swoją popularność, a w niektórych państwach jej spożycie sięga nawet 50% ogólnego spożycia tego napoju.
Jak powstaje kawa rozpuszczalna?
Ziarna kawy najpierw muszą zostać upalone, następnie zmielone na proszek, w końcu zaś zaparzone. Cały proces znacząco odbiega od tego, do czego przyzwyczajeni jesteśmy w naszych domach. Ekstraktory używane przez producentów sięgają nawet wysokości trzech pięter, a samo parzenie kawy odbywa się w sposób wieloetapowy. Woda użyta w tym procesie osiąga temperaturę od 60 do 180 stopni Celsjusza. Woda ma również zwiększone ciśnienie, co zapobiega wrzeniu. Następnie ekstrakt kawy podlega osuszeniu przy użyciu gorącego powietrza.
Kawa rozpuszczalna a zdrowie
Często zadajemy sobie pytanie, czy kawa rozpuszczalna ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Pamiętajmy przede wszystkim, że kawa rozpuszczalna, to po prostu odwodniony ekstrakt z kawy. Jej wpływ na nasze zdrowie nie różni się zatem od spożywania zwyczajnej kawy.