Kategorie
Herbaty białe
Herbata biała – właściwości zdrowotne i charakterystyka
Susz herbaty białej pochodzi z różnych zakątków świata, między innymi z Chin i Indii. Biała herbata poza wyjątkowymi walorami smakowymi, cechuje się także cennymi właściwościami zdrowotnymi. Właściwości te, ten konkretny gatunek herbaty zawdzięcza procesowi produkcji. Herbaty tego rodzaju są bowiem najmniej przetworzonymi spośród wszystkich gatunków. Dzięki temu posiadają one znacznie więcej witamin i składników odżywczych, aniżeli herbaty czarne lub zielone.
Charakteryzuje się ona delikatnym smakiem oraz aromatem.
Jakie są właściwości zdrowotne białej herbaty? Herbaty tego gatunku zawierają w sobie liczne antyoksydanty, co sprawia, że świetnie hamują procesy starzenia się skóry. Doskonale zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i łagodzą reakcje alergiczne. Napar z herbaty sprawdza się również jako środek zapobiegający różnym odmianom nowotworów. Badania wykazały także, że regularne spożywanie tego napoju zwiększa poziom dobrego cholesterolu, zarazem zmniejsza poziom jego złej odmiany. Białe herbaty, które oferujemy w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich, jak na przykład popularna Fujian White czy Pai Mu Tan, na których opierają się bazy herbat białych z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. W sklepie PysznyKubek można znaleźć różne odmiany tej herbaty wraz z dodatkami, takimi jak jaśmin, truskawki czy aromat chińskiej róży. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie.
Jak należy parzyć białą herbatę?
Chcąc cieszyć się wszystkimi walorami smakowymi herbaty, należy przykładać szczególną uwagę do samego procesu parzenia. Parzymy ją tylko raz. Susz herbaciany powinniśmy zalać wodą o temperaturze 85 stopni Celsjusza. Czas parzenia tego rodzaju herbaty jest różny w zależności od jej rodzaju. Średni czas wynosi jednak od 3 do 5 minut. Zalecamy w tym celu korzystanie z zaparzacza.