Bez dodatków
Herbaty rooibos
Herbaty rooibos bez dodatków, które są oferowane w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele wariantów smakowych takich jak na przykład popularny rooibos żurawinowy czy naturalny, na którym głównie oparte są bazy herbat rooibos z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. Rooibos jest herbatą, która nie zawiera kofeiny, dzięki czemu można pić ją nawet późnymi wieczorami. Posiada ona również właściwości zdrowotne, które obniżają ciśnienie we krwi i jednocześnie wpływają pozytywnie na układ krwionośny. Wielką zaletą jest również to, że pomagają osobom chorym na cukrzycę typu II i wspomagają regenerację wątroby. Warto dodać, że rooibos łagodzi także kolki u dzieci i bóle brzucha, a także wspomaga w leczeniu problemów skórnych. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużą ilość tej odmiany herbaty wraz z dodatkami takimi jak żurawina, poziomka czy cytryna i pomarańcza. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie. Herbata rooibos jest bardzo cennym źródłem witamin oraz minerałów, a jednocześnie posiada niepowtarzalny oraz wyjątkowy smak. Susz herbaty rooibos pochodzi z górskich zbocz w Republice Południowej Afryki, gdzie występują idealne warunki.
Jak parzyć herbatę Rooibos?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z herbaty rooibos należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to duży wpływ na cały napar. Główną zasadą jest to, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. W takim przypadku cały napar z herbaty rooibos straci swoje właściwości. Woda, której używamy powinna być miękka oraz niechlorowana w temperaturze od 90 do 95 stopni celsjusza. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 3 do 5 minut, gdyż w przypadku dłuższego zaparzania napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.