Smakowa
Herbaty białe
Białe herbaty, które są oferowane w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich jak na przykład popularna fujian white czy Pai Mu tan, na których głównie oparte są bazy herbat białych z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. Biała herbata wykazuje również wiele pozytywnych właściwości w zwiększaniu poziomu złego cholesterolu we krwi oraz poprawia ciśnienie, a co za tym idzie działa ochronnie dla serca oraz układu krwionośnego. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużą ilość tej odmiany herbaty wraz z dodatkami takimi jak jaśmin, truskawki czy aromat chińskiej róży. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie. Biała herbata jest bardzo cennym źródłem witamin oraz minerałów, a jednocześnie posiada niepowtarzalny oraz wyjątkowy smak. Susz herbaty białej pochodzi z różnych zakątków świata, między innymi z Chin czy Indii.
Jak parzyć białą herbatę?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z liści białej herbaty należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to duży wpływ na cały napar. Główną zasadą jest to, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. W takim przypadku cały napar z herbaty białej straci swoje właściwości. Woda, której używamy powinna być miękka oraz niechlorowana w temperaturze od 70 do 75 stopni celsjusza. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 4 do 7 minut, gdyż w przypadku dłuższego zaparzania napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.