Kategorie
Herbaty oolong
Herbata Oolong – herbata o legendarnym pochodzeniu
Obecnie herbata, zaraz po wodzie, należy do najczęściej pitych napojów. Popularność tę zawdzięcza walorom smakowym oraz swojemu aromatowi. Jedną z ciekawszych i smacznych odmian herbaty jest herbata Oolong.
Herbata ta pochodzi z Chin. Rejony, które słyną z jej produkcji to prowincje Fujian oraz Guangdong. Oprócz Chin produkuje się ją jeszcze na Tajwanie i w innych państwach azjatyckich jak Nepal, Indie, Wietnam. W obecnych czasach jest ona produkowana także w innych zakątkach świata, nie tylko w Azji. Jeśli wierzyć chińskim legendom, herbata ta ma smocze pochodzenie. Smok, który został kiedyś zabity podczas obrony miasta, wypluł w ostatnim tchnieniu perłę, z której powstała ta odmiana herbaty. Dlatego, niekiedy nazywamy tę herbatę smoczą. Inne nazwy, pod którymi możemy ją spotkać to: herbata niebieska, szmaragdowa, niebiesko-zielona.
Właściwości zdrowotne herbaty Oolong
Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie smoczej herbaty zmniejsza ryzyko powstania różnego rodzaju nowotworów, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cukru.
Herbatę tę powinny często pić osoby, które zmagają się z nadwagą bądź otyłością. Zawiera ona w sobie polifenole, które regulują poziom tkanki tłuszczowej. Pamiętajmy, jednak, aby w procesie odchudzania nie opierać się wyłącznie na tej herbacie. Może ona stanowić dodatek do naszej diety. Podstawą odchudzania jest przede wszystkim wysiłek fizyczny oraz spożywania niskokalorycznych potraw.
Jak powinno parzyć się herbatę Oolong?
Aby skutecznie zaparzyć herbatę, należy wsypać dwie łyżeczki suszu i zalać wodą o temperaturze 85-90 stopni Celsjusza. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Liście można wykorzystać jeszcze dwukrotnie, lecz pamiętajmy, aby każde kolejne parzenie było dłuższe o mniej więcej minutę. Herbata będzie mocniejsza, jeżeli wydłużymy czas jej parzenia. Nie powinno kruszyć się liści, ponieważ herbata straci w ten sposób smak i właściwości. Nie zaleca się także dodawania cukru.