Herbaty tradycyjna bez dodatków
Herbaty tradycyjne bez dodatków – smak tradycyjnej herbaty
Niektórzy z nas lubią kulinarne eksperymenty i różnorakie smaki, inni z kolei są tradycjonalistami, którzy trzymają się jednego ulubionego smaku herbaty przez całe życie. Jeżeli i Ty zaliczasz się do jednych z takich właśnie osób – ta kategoria jest w sam raz dla Ciebie.
Jakie smaki herbat możesz tutaj znaleźć? Mianowicie smaki tradycyjne bez różnego rodzaju dodatków w postaci kwiatów, owoców, czy też ziół. Wyróżnić w tej kategorii możemy:
Herbatę białą – to herbata zbierana bardzo wcześnie, tzn. wtedy, gdy herbaciane liście znajdują się jeszcze w postaci pąków. Jest to najmniej przetworzona ze wszystkich rodzajów herbat, co powoduje, że zarazem zalicza się do najzdrowszych spośród wszystkich gatunków tego naparu. Niszczy ona wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się skóry, usuwa toksyny z organizmu i obniża poziom cholesterolu, a także jest źródłem witaminy C.
Herbatę czarną – to bez wątpienia najpopularniejsza spośród herbat. Popularna jest ona zarówno w Europie, jak i w Ameryce. W jej składzie potwierdzono obecność blisko 300 substancji, które mają bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Zaliczyć do nich możemy przede wszystkim polifenole (niszczą wspomniane już wyżej wolne rodniki), witaminy – A, C, a także te z grupy B oraz wiele składników mineralnych (cynk, magnez, wapń).
Herbatę oolong – to również jedna z herbat, która ostatnimi czasy zyskuje na popularności. Co ważne, nie jest ona wcale mniej zdrowa niż inne jej gatunki. Jest zalecana dla osób zmagających się z nadciśnieniem, zbyt wysokim cholesterolem oraz z problemami układu sercowo-naczyniowego.
Herbatę zieloną – herbata zielona powstaje z listków, które są poddawane procesowi utlenienia, co sprawia, że jest to jedna z najbardziej bogatych w składniki mineralne herbat. Japończycy żyją najdłużej na świecie. Zapewne również dzięki temu, że piją nawet do 8 filiżanek zielonej herbaty dziennie. Jej prozdrowotne działanie potwierdzają sami naukowcy.