Kategorie
Herbaty rooibos
Herbata Rooibos – smakowity czerwony krzew
Słowo „rooibos” oznacza czerwony krzew. Herbata ta pochodzi z terenów Afryki Południowej i jest tam uprawiana już od ponad tysiąca lat.
Herbata Rooibos – właściwości zdrowotne
Ten gatunek herbaty wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Po pierwsze, napar jest źródłem szeregu witamin i substancji odżywczych. Zawiera m.in. witaminę C, żelazo, wapń, cynk, mangan, miedź, magnez oraz fluor. Dzięki temu posiada on funkcje lecznicze. Obniża ciśnienie krwi. Zalecany jest też osobom cierpiącym na choroby serca, pozytywnie wpływa bowiem na nasz układ krwionośny i zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Herbata obniża także poziom złego cholesterolu i stężenie hormonu stresu. Badania naukowców wykazały również, że Rooibos ma silne właściwości przeciwnowotworowe. Jeżeli cierpimy zatem na tę straszną chorobę, musimy wiedzieć, że zwalcza ona komórki nowotworowe. Ten rodzaj herbaty działa także przeciwzapalnie i ma pozytywny wpływ na cerę. Warto ją pić, gdy mamy np. trądzik albo inne choroby skóry. Napój osłania także nasz układ pokarmowy i działa łagodząco podczas biegunek.
Z racji, że herbata Rooibos nie zawiera w sobie teiny i kofeiny, bardzo chętnie pita jest również przez dzieci. Rekomendowana jest szczególnie w okresie ich intensywnego wzrostu. Z uwagi na dużą liczbę witamin oraz składników odżywczych zalecana jest także kobietom w ciąży. Wpływa pozytywnie na odporność matki i przyszłego dziecka.
Zalecenia w kwestii parzenia herbaty Rooibos
Nasz napar powinniśmy parzyć w wodzie o temperaturze 95 stopni Celsjusza. Sam proces parzenia nie powinien trwać dłużej niż 4 minuty. Po zaparzeniu powinniśmy wyłowić liście herbaty, ponieważ w innym wypadku, herbata będzie miała cierpki i gorzki smak. Herbatę Rooibos możemy pić zarówno na zimno, jako orzeźwiający napój, który skutecznie ugasi nasze pragnienie, bądź na ciepło, jako rozgrzewający napar. Herbata ma brązowy kolor i słodko-ziarnisty smak oraz bardzo intensywny i wspaniały aromat.