Kwiaty jadalne
Jadalne kwiaty – spróbuj smaku z ogrodu
Być może właśnie Cię zaskoczyliśmy, ale tak, istnieją kwiaty, które można z powodzeniem spożywać, co więcej, mają one cenne właściwości. Oprócz naparu można wykorzystać je także jako dekorację. Świetnie sprawdzają się na ciastach i tortach.
Dlaczego warto jeść kwiaty jadalne?
Kwiaty jadalne nie tylko pięknie prezentują się na talerzu oraz cieszą nasze nozdrza wspaniałym aromatem. Równie pięknie smakują oraz mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Postarajmy się zatem, aby znalazły one miejsce dla siebie w naszym codziennym menu.
Napary z kwiatów suszonych obfitujących w olejki eteryczne potrafią być słodkie, kwaśne, pikantne, smakować jak owoce lub posiadać korzenne nuty. Odkryj świat smaków tak bogaty i różnorodny, jak ich barwy. Zapraszamy na wędrówkę, podczas której poznasz ich działanie i sam będziesz mógł skomponować swój bukiet kwiatów.
Właściwości lecznicze kwiatów jadalnych
Kwiaty jadalne wykazują całe bogactwo właściwości leczniczych. Po pierwsze, zwalczają wolne rodniki, co sprawia, że zatrzymują procesy utleniania w naszym organizmie. Potrafią też zwiększyć przyswajalność żelaza ze spożywanego przez nas pokarmu. Co więcej, zwiększają one ogólną odporność naszego organizmu, a także leczą choroby skóry. Niektóre gatunki przyspieszają również gojenie się ran. Regułą jest, że im bardziej intensywna jest barwa kwiatów, tym większe mają one właściwości lecznicze.
Kwiaty jadalne są bogate w przeciwutleniacze, a także hamują enzymy, które odpowiadają za rozwój cholesterolu. Apigenina zawarta w kwiatach wspomaga rozwój nowych połączeń nerwowych w naszym mózgu. Niektóre kwiaty jadalne zawierają więcej witaminy C niż owoce. Badania wykazały też, że mają one działania przeciwnowotworowe.
Jak przygotować napar z jadalnych kwiatów?
Do przygotowania naparu niezbędne będą płatki danego kwiatu. Należy zalać je wrzątkiem oraz odczekać około 10 minut. Po odcedzeniu naparu można rozkoszować się bogactwem smaku i aromatu.
Serdecznie zachęcamy do skosztowania naszych kwiatów jadalnych.