Herbaty czerwone
Herbata czerwona Pu-erh – idealna na odchudzanie
Herbata Pu-erh, zwana również herbatą czerwoną, pochodzi z Chin. Stała się jednak popularna w wielu zakątkach świata, nie tylko dzięki walorom smakowym, lecz także za sprawą swoich właściwości zdrowotnych.
Herbata posiada charakterystyczną, brunatną barwę oraz korzenny, odrobinę ziarnisty smak. Uważana jest za jeden z najbardziej aromatycznych naparów herbacianych.
Jak schudnąć? Przede wszystkim, należy ograniczyć spożywanie wysokokalorycznych produktów oraz więcej się ruszać. Świetnym uzupełnieniem tych zdrowych nawyków, może być także picie czerwonej herbaty. Naukowcy odkryli bowiem, że regularne jej spożywanie, wspomaga spalanie zbędnej tkanki tłuszczowej.
Kolejną zaletą tej herbaty, jest wpływ na cholesterol. Badania wykazały, że obniża ona poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego.
Picie herbaty Pu-erh wspomaga również pamięć, a także ma działanie uspokajające. Dostrzeżono także, że jej stosowanie łagodzi skutki spożycia alkoholu.
Czerwone herbaty Pu-erh, które są oferowane w naszym sklepie, pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich, jak na przykład popularna Pu-erh standard czy prasowana, na których głównie oparte są bazy herbat czerwonych Pu-erh z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużo odmian tej herbaty wraz z dodatkami, takimi jak ananas, cytryna czy pomarańcza. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie.
Sposób parzenia czerwonej herbaty Pu-erh?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z liści tej herbaty, należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to decydujący wpływ na cały napar. Pamiętajmy, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. Jeśli to zrobimy, cały napar z herbaty straci swoje właściwości. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 3 do 5 minut, gdyż w przypadku dłuższego parzenia, napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak.