Bez dodatków
Herbaty czerwone Pu-Erh
Czerwone herbaty Pu-Erh bez dodatków, które są oferowane w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich jak na przykład popularna Pu-Erh standard czy prasowana, na których głównie oparte są bazy herbat czarnych z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. Czerwona herbata Pu-Erh posiada również właściwości, które wspomagają przy odchudzaniu oraz obniża cholesterol i chroni przed próchnicą. Ostatnie badania dowodzą również, że picie pu-erh zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużą ilość tej odmiany herbaty wraz z dodatkami takimi jak ananas, cytryna czy pomarańcza. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie. Czerwona herbata Pu-Erh jest bardzo cennym źródłem witamin oraz minerałów, a jednocześnie posiada niepowtarzalny oraz wyjątkowy smak. Susz herbaty czerwonej pochodzi między innymi z prowincji Yunnan w południowych Chinach.
Jak parzyć czerwoną herbatę Pu-Erh?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z liści czerwonej herbaty Pu-Erh należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to duży wpływ na cały napar. Główną zasadą jest to, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. W takim przypadku cały napar z herbaty czerwonej straci swoje właściwości. Woda, której używamy powinna być miękka oraz niechlorowana w temperaturze od 90 do 95 stopni celsjusza. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 3 do 5 minut, gdyż w przypadku dłuższego zaparzania napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.