Smakowa
Herbaty oolong
Herbaty oolong z dodatkami, które są oferowane w naszym sklepie pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich jak na przykład popularny klasyczny oolong z dodatkiem kwiatu klitorii i szafranu czy milky cream i se chung, na których głównie oparte są bazy herbat oolong z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów. Herbata oolong poisada przede wszystkim wiele witamin oraz minerałów takich jak potas czy wapń, kwas foliowy. Jest ona bardzo cennym źródłem antyoksydantów, które posiadają zdolność do neutralizowania wolnych rodników. W sklepie PysznyKubek można znaleźć bardzo dużą ilość tej odmiany herbaty wraz z dodatkami takimi jak kwiat klitorii, truskawki czy pomarańczy. Wyjątkowo dobrane kompozycje o różnych smakach sprawią, że każdy znajdzie odpowiednią mieszankę dla siebie. Herbata oolong jest bardzo cennym źródłem witamin oraz minerałów, a jednocześnie posiada niepowtarzalny oraz wyjątkowy smak. Susz herbaty oolong pochodzi z różnych zakątków świata, między innymi z Chin, Indii oraz Nepalu i Wietnamu.
Jak parzyć herbatę oolong?
Aby wydobyć maksymalne walory smakowe oraz zdrowotne z liści herbaty oolong należy zadbać o jej odpowiednie zaparzenie, gdyż ma to duży wpływ na cały napar. Główną zasadą jest to, że nie powinno zalewać się herbaty wrzątkiem. W takim przypadku cały napar z herbaty oolong straci swoje właściwości. Woda, której używamy powinna być miękka oraz niechlorowana w temperaturze od 85 do 90 stopni celsjusza. Po zalaniu listków herbaty należy odczekać od 2 do 3 minut, gdyż w przypadku dłuższego zaparzania napar uzyska nieco mocniejszy i jednocześnie gorzki smak. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.