Kawy bezkofeinowe
Kawa bezkofeinowa – zdrowsza siostra „zwykłej” kawy
W obecnych czasach kawa gości niemal na każdym stole i w każdym domu. Posiada ona oczywiście wiele wartościowych właściwości zdrowotnych, lecz jej nadmierne spożycie może przynieść nam pewne niepożądane skutki uboczne. Wynikają one z dużej ilości zawartej w niej kofeiny. Taki rodzaj kawy często spożywają osoby cierpiące np. na bezsenność. Zanim odpowiemy na pytanie, co daje picie kawy bezkofeinowej, powiemy pokrótce o tym, jak powstaje kawa bezkofeinowa.
Kawa bezkofeinowa – jak powstaje?
Aby usunąć kofeinę z ziaren kawy, stosuje się rozpuszczalnik, który później jest z owych ziaren usuwany. Używa się w tym celu gazów, jak np. dwutlenku węgla bądź usuwa się kofeinę dzięki moczeniu ziaren kawy w gorącej wodzie.
Proces usuwania kofeiny jest wciąż udoskonalany, lecz w obecnej chwili, pozwala on na pozbycie się nawet do 95% kofeiny z ziaren kawowych. Zaznaczmy przy tym, że kawa taka zachowuje w większości swój smak oraz aromat.
Właściwości zdrowotne kawy bezkofeinowej
Niewątpliwie, jak wspomniano już w samym tytule, kawa bezkofeinowa jest zdrowszą alternatywą dla „normalnej” kawy. Kawy bezkofeinowe bogate są w witaminy z grupy B, zawierają bardzo dużą ilość magnezu oraz potasu.
Z uwagi na brak kofeiny, kawy tego rodzaju zalecane są osobom zmagającym się z chorobami serca i nadciśnieniem. Kawa bezkofeinowa reguluje ciśnienie tętnicze krwi, polepszając krążenie.
Badania wykazały również, że w niektórych przypadkach, kawy bez zawartości kofeiny, mogą zapobiegać zapaleniu stawów i reumatyzmowi. Łagodzą także migreny, a nawet mogą zapobiegać pewnym rodzajom cukrzycy.
Kawy niezawierające w sobie kofeiny posiadają również oddaną rzeszę zwolenników pośród osób, które zmagają się ze stanami lękowymi bądź bezsennością.
Kawy bezkofeinowe są zatem świetną alternatywą dla osób, które przyzwyczaiły się przez lata do spożywania swojego ulubionego napoju, lecz z przyczyn zdrowotnych nie jest dla nich zalecana kawa zawierająca w sobie kofeinę. Osoby te nie muszą zarazem rezygnować ze wspaniałego smaku i aromatu.