Cukier
Cukier – czy może być również zdrowy?
Jeszcze kilkaset lat temu cukier był towarem ekskluzywnym, który nie był dostępny dla „szarego Kowalskiego”. Używała go tylko szlachta i możni. Dziś nie wyobrażamy sobie śniadania bez posłodzonej herbaty. Lekarze wciąż biją jednak na alarm, że cukier to „biała śmierć” i powinniśmy używać go jak najmniej, a nawet całkowicie wyeliminować z naszej diety. Jest w tym sporo racji, czy można jednak wyobrazić sobie herbatę bez dodatku cukru? Jest to trudne. Dlatego też sklep PysznyKubek, który w centrum zawsze ma zdrowie swoich klientów, przygotował dla Was zdrowe alternatywy dla cukru i zdrowsze jego odmiany, aby Wasza herbata nigdy nie była gorzka, a Wy byli zdrowi.
Cukier trzcinowy
Cukier trzcinowy, w przeciwieństwie do cukru białego, zawiera cenne składniki mineralne. Różnica pomiędzy oboma jego rodzajami polega na pochodzeniu. Cukier biały wytwarzany jest z buraków cukrowych, cukier trzcinowy zaś pochodzi z trzciny cukrowej. Najlepszy jest cukier nierafinowany (który mamy w swojej ofercie). Taki właśnie cukier nie został poddany oczyszczeniu, co sprawia, że zachowuje on więcej składników mineralnych niż cukier biały. Cukier trzcinowy zawiera wapń, żelazo, magnez i potas. Składników tych w białym cukrze nie znajdziemy.
Słodziki – alternatywa dla cukru
Często zdarza się, że z pewnych przyczyn nie możemy pozwolić sobie na spożywanie prawdziwego cukru. Pomocą dla nas mogą być w takiej sytuacji słodziki. Najzwyczajniej mówiąc, są to substancje, które swoim słodkim smakiem zastępują nam cukier. Ich bardzo dużą zaletą jest fakt, że są one, w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru, bezkaloryczne. Ich spożywanie nie odbija się zatem negatywnie na naszej wadze. Sklep PysznyKubek stawia na słodziki naturalne takie jak np. Ksylitol lub Erytrol.
Na osłodę – cukier kandyzowany
Cukier kandyzowany powstaje poprzez podgrzanie cukru, dzięki czemu nabiera on charakterystyczną, brązową barwę. Jest to smakowita przekąska dla najmłodszych, którzy uwielbiają słodkości.