Kategorie
Herbaty czarne
Herbata czarna – dawniej używka, dziś cenny napar
Czarna herbata, jeszcze całkiem niedawno, uznawana była jedynie za bezwartościową używkę. Obecnie jednak badania naukowe potwierdziły jej prozdrowotne działanie.
Co zawiera w sobie czarna herbata? Ludzie nauki potwierdzili, że posiada ona w sobie blisko 300 cennych substancji. Oprócz witamin takich, jak np. A, C i witaminy z grupy B, są w niej obecne składniki mineralne: magnez, cynk, wapń.
Jakie są korzyści z picia czarnej herbaty? Napar ten działa pozytywnie na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zmniejsza uczucie senności oraz zmęczenia, poprawia koncentrację i polepsza nasz nastrój. Napój ma też działanie moczopędne i utrzymuje prawidłowy poziom nawodnienia organizmu.
Ten gatunek herbaty wpływa też korzystnie na trawienie. Regularne jej spożywanie może uchronić nas przed chorobami jelit oraz poprawić ich ogólne funkcjonowanie poprzez hamowanie rozwoju bakterii patogennych. Zaleca się jej spożywanie podczas biegunek i chorób żołądka.
Niektórzy ludzie stosują też okłady na oczy, wykorzystując do tego ostudzone torebki herbaty. Zmniejsza to opuchliznę i objawy przemęczenia.
Herbata tego rodzaju zawiera w sobie dużo fluoru, co sprawia, że jej częste picie ma korzystny wpływ na nasze zęby.
Jak parzyć czarną herbatę?
Należy przykładać szczególną wagę do parzenia herbaty, ponieważ w innym przypadku napar utraci swoje walory smakowe. Miejmy na uwadze, aby nie zalewać herbaty wrzątkiem, gdyż może to przynieść utratę właściwości napoju. Woda, którą używamy do zalewania herbaty, powinna mieć około 95 stopni Celsjusza. Po zalaniu herbaty wodą, trzeba odczekać mniej więcej 3-5 minut, ponieważ w innej sytuacji napój będzie mocniejszy i zarazem gorzki w smaku. Zalecamy użyć zaparzacza w celu późniejszego oddzielenia suszu od gotowego naparu.
Czarne herbaty, które są oferowane w naszym sklepie, pochodzą od zaufanych krajowych dystrybutorów. Posiadamy wiele odmian takich, jak na przykład popularna Yunnan Black czy Ceylon, na których głównie oparte są bazy herbat czarnych z dodatkami w postaci owoców oraz kwiatów.