LIŚĆ LAUROWY 20g
Opis
Gramatura: 20G
Kraj pochodzenia: Turcja
Charakteryzuje się przyjemnym, korzennym zapachem i specyficznym smakiem. Jest świetnym dodatkiem do zup, flaków, sosów, gulaszów, galaret, marynat oraz potraw mięsnych (szczególnie do dziczyzny i wołowiny). Stanowi świetny duet z zielem angielskim.
Skład: 100% liść laurowy.
- Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Liść laurowy – dodatek do potraw na olimpijskim poziomie
Oliwkowozielone, gładkie liście wawrzynu – nazywane również drzewem laurowym – cieszyły się ogromną popularnością w starożytności. Dokładnie takie same liście laurowe jak te, które dodajemy dziś jako przyprawę do zup i sosów, zdobiły skronie greckich olimpijczyków i rzymskich cesarzy.
Jako laur zwycięstwa stosowano całe gałązki, gdyż były w starożytności uważane za coś niezwykle cennego – liściom laurowym przypisywano działanie jako panaceum na niemal wszystkie znane dolegliwości. Dziś z powodzeniem stosowany jest jako dodatek do potraw, a potocznie nazywa się go również "liściem bobkowym".
Więcej niż tylko przyprawa
Choć najczęściej spotykamy go w daniach jednogarnkowych lub zupach to można by odnieść wrażenie, że posiada on jedynie kuchenne zastosowanie. Nic bardziej mylnego. Liść laurowy obecnie znajduje zastosowanie bowiem nie tylko w kuchni, ale także w branży kosmetycznej jako składnik płukanek na włosy lub maseczek.
Z ich dodatkiem odciążysz swój układ pokarmowy
Suszone liście laurowe są używane jako przyprawa do dań ciężkich takich jak mięsne gulasze i pieczenie, bigos, kapuśniak, ale doskonale sprawdzają się również jako dodatek do zup, sosów i marynat. Są składnikiem hinduskiej mieszanki przypraw garam masala. Wśród tradycyjnych polskich potraw nie sposób wyobrazić sobie bez nich rosołu, żurku, barszczu. Smak liści laurowych jest ziołowy, nieco gorzkawy, lekko ostry.
Stosuj liść laurowy na różne sposoby
Najczęściej wrzuca się do potrawy całe liście podczas gotowania. Możesz jednak rozkruszyć je w dłoniach i dodać np. do domowej kiełbasy czy pasztetu. W celach leczniczych stosuj odwar, napar albo tonik i zalanych wodą i odstawionych na kilkanaście godzin liści. Ponadto liście laurowe odstraszają szkodniki – stosuje się je np. w pomieszczeniach z żywnością lub w szafach, w których zagnieździły się mole.
Jak zapakujemy ten produkt?
Jesteśmy świadomi tego jak bardzo ważna jest świeżość produktu oraz, dzięki czemu herbata zachowa przez bardzo długi czas swoje walory smakowe oraz zapachowe. Nasze opakowania są wybrane z ogromną starannością tak, aby produkt spełnił oczekiwania konsumenta.
Wszystkie opakowania posiadają wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu wewnątrz specjalnej warstwy dodatkowej.
- Opakowanie posiada etykiety, które przedstawiają: datę przydatności do spożycia (nr partii), masę netto, nazwę produktu oraz jego rodzaj, pełny skład.
- Torebka posiada wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu dodatkowej warstwy wewnątrz.
- Każde opakowanie posiada strunowe zamknięcie, które pozwoli zachować gwarancję świeżości.
- Każda torebka posiada zgrzew na górnej części gwarantujący szczelne zamknięcie produktu.
- Wyjątkowy wygląd opakowania sprawia, że produkt można podarować jako prezent lub upominek.
- Torebki posiadają owalne dno, dzięki któremu można przechowywać opakowanie na stojąco.