ANYŻ CAŁE GWIAZDKI BARDZO AROMATYCZNE 50G
Opis
Gramatura: 50G
Kraj pochodzenia: Wietnam
Anyż gwiaździsty inaczej nazywany anyżem gwiazdkowym, wywodzi się z południowo-wschodniej Azji. Zawiera olejki eteryczne, które nadają potrawom charakterystyczny, lekko słodki posmak.
Skład: 100 % Anyż gwiaździsty.
- Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Poznaj nowe smaki. Zastosuj anyż gwiazdkowy swojej kuchni!
Anyż gwiaździsty jest dalekowschodnią przyprawą. Warto zaznaczyć, że pochodzi z Chin i Wietnamu. Jest więc przyprawą oddającą smaki typowe dla kuchni azjatyckiej. Na naszym kontynencie anyż gwiazdkowy pojawił się dokładnie w XVII wieku za sprawą podróżników oraz niezwykle istotnego wtedy handlu przyprawami.
Jak działa anyż gwiazdkowy?
- może pomóc złagodzić dolegliwości bólu gardła
- wspomaga trawienie i przyczynia się do prawidłowej pracy układu pokarmowego
- przyczynia się do naturalnych mechanizmów obronnych organizmu wspomagając układ odpornościowy*
Anyż gwiazdkowy – w jakich potrawach można go zastosować?
Dlaczego anyż to przyprawa tak ceniona przez wszystkie osoby, które już miały z nią do czynienia. Przede wszystkim, chodzi o niepowtarzalny smak, który znakomicie wydobywa wszystko co najlepsze z każdej potrawy. Osoby, które kochają jeść rzeczy pikantne powinny zgłębić połączenia smakowe anyżu z innymi przyprawami.
W naszym kraju nie jest to jeszcze przyprawa bardzo popularna. Dużo osób, dla których gotowanie jest pasją do końca nie wie nawet, jakie walory smakowe ma anyż gwiaździsty. Dodając go do potraw uzyskuje się ostry smak, który przez wielu miłośników kuchni jest tak bardzo pożądany. Jest to zupełnie inny aromat niż ostrość uzyskana z papryki czy pieprzu, dlatego warto jest przynajmniej ją poznać.
Anyż gwiaździsty w cukiernictwie
Anyż może kojarzyć się niektórym ze słodyczami. I słusznie. Niegdyś bardzo popularne były ciasteczka „anyżki”, których był jedynym dodatkiem smakowym (mąka + jaja + anyż).
Dziś spotyka się je rzadko i kupują je wyłącznie koneserzy tego smaku. Obecnie anyż gwiaździsty jest przeważnie dodatkiem do przypraw korzennych, dodawanych do pierników, murzynków i ciast świątecznych.
Sposób użycia
Anyż gwiazdkowy w formie całych gwiazdek nie jest przeznaczony do bezpośredniego jedzenia. Najlepiej dodawać go do potraw w całości, ale z późniejszym zamiarem usunięcia go z dania, przed podaniem. Nie mięknie podczas kontaktu z wodą czy obróbki termicznej dlatego też nie nadaje się do jedzenia w całości.
Jak zapakujemy ten produkt?
Jesteśmy świadomi tego jak bardzo ważna jest świeżość produktu oraz, dzięki czemu herbata zachowa przez bardzo długi czas swoje walory smakowe oraz zapachowe. Nasze opakowania są wybrane z ogromną starannością tak, aby produkt spełnił oczekiwania konsumenta.
Wszystkie opakowania posiadają wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu wewnątrz specjalnej warstwy dodatkowej.
- Opakowanie posiada etykiety, które przedstawiają: datę przydatności do spożycia (nr partii), masę netto, nazwę produktu oraz jego rodzaj, pełny skład.
- Torebka posiada wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu dodatkowej warstwy wewnątrz.
- Każde opakowanie posiada strunowe zamknięcie, które pozwoli zachować gwarancję świeżości.
- Każda torebka posiada zgrzew na górnej części gwarantujący szczelne zamknięcie produktu.
- Wyjątkowy wygląd opakowania sprawia, że produkt można podarować jako prezent lub upominek.
- Torebki posiadają owalne dno, dzięki któremu można przechowywać opakowanie na stojąco.