Herbaty owocowe
Herbata owocowa – jedna z najsmaczniejszych herbat
Herbaty owocowe cechują się wspaniałym, owocowym smakiem, a także świetnie gaszą pragnienie. Wyróżniamy kilka rodzajów tego rodzaju naparów. W sklepach możemy napotkać kompozycje z różnych gatunków owoców. W naszym kraju najpopularniejsze warianty to niewątpliwie herbata z aronii, malin, dzikich owoców (tzn. poziomek, malin oraz jeżyn), herbata z dzikiej róży lub z hibiskusa. Każda z nich cechuje się innymi, charakterystycznymi dla siebie, walorami smakowymi.
Jakie są właściwości herbaty owocowej? Herbaty tego rodzaju nie zawierają w sobie kofeiny, w związku z tym nie działają na nas pobudzająco. Możemy je pić na dwa sposoby: na zimno – wtedy traktujemy je jako orzeźwiający napój lub na ciepło – jako rozgrzewający napar.
Herbata owocowa — właściwości zdrowotne. Oprócz licznych walorów zadowalających nasze podniebienie, herbaty owocowe posiadają również cenne właściwości zdrowotne. Zależą one od tego, jaki susz owocowy został użyty w konkretnym naparze. Herbaty tego gatunku działają przede wszystkim przeciwzapalnie, napotnie, poprawiają naszą ogólną odporność, a także mogą obniżać cholesterol.
Najzdrowsze herbaty owocowe. Do najzdrowszych herbat możemy zaliczyć np. herbatę z aronii, bogata jest ona w wiele witamin z grupy B, C i E. Wartościowa jest również herbata żurawinowa, która cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym. Należy wprowadzić ją do naszej diety, także wtedy, gdy mamy problemy z nerkami, ponieważ herbata ta wspomaga pracę układu moczowego.
Herbata malinowa z kolei, świetnie sprawdza się w przypadku gorączki i różnego rodzaju zapaleń organizmu. Ma działanie napotne i rozgrzewające. Jeżeli zadajemy sobie pytanie, jak schudnąć, warto postawić na herbatę z dzikiej róży, naukowcy odkryli bowiem, że sprzyja ona utracie wagi.
Jak parzyć herbatę owocową?
Nigdy nie zalewajmy jej wrzątkiem, inaczej straci swoje właściwości. Najlepsza jest temperatura 90-95 stopni Celsjusza. Należy parzyć ją od 7 do 10 minut. Następnie usuńmy owoce lub susz, ponieważ w innym przypadku, herbata będzie mieć gorzki lub cierpki smak.