
Owoce liofilizowane – pyszna i zdrowa przekąska
Obecnie panuje trend zdrowego odżywiania się. I oby panował on jak najdłużej, ponieważ moda ta, w odróżnieniu od wielu innych, które pojawiają się i znikają, jest bardzo rozsądna. Zdrowa żywność ma jednak, pomimo tak wielu plusów, również i minusy. Do jednych z nich zaliczyć możemy niewątpliwie cenę tego rodzaju produktów. Jak zatem sprawić, żeby przy utrzymaniu pełnego portfela zachować zdrowe nawyki żywieniowe? Odpowiedzią mogą być owoce liofilizowane.
Znaczenie zdrowej diety
Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma niebagatelne znaczenie dla całego naszego organizmu. Powszechnie dodawana do produktów chemia i mnóstwo konserwantów oraz barwników, powoduje, że skutki niezdrowego odżywiania się odbijają się często na naszym zdrowiu. Taki sposób żywienia może wywoływać wiele groźnych chorób, np. nowotwory, które zaliczamy obecnie do chorób cywilizacyjnych.
Warto zatem, jeżeli tylko mamy taką możliwość, przestawić się na produkty ekologiczne, które wolne są od wszelkich „ulepszaczy”. Dieta oparta o naturalne produkty oczyszcza nasz organizm i wpływa pozytywnie na jego funkcjonowanie. Jedynym minusem, który możemy wymienić, jest wspomniany we wstępie koszt takich produktów. Całkowite oparcie naszej diety o produkty ekologiczne może okazać się dość sporym wydatkiem. Co więc zrobić, aby zaoszczędzić pieniądze i wprowadzić choć drobny, naturalny produkt do naszego menu? Postawmy na owoce liofilizowane!
Liofilizowane owoce – tania, codzienna przekąska
Owoce liofilizowane to owoce, które zostały „ususzone mrozem”. Najpierw zamrożono je w bardzo niskiej temperaturze, a następnie, poprzez proces sublimacji, wyparowały z nich kryształki lodu. Co ważne, owoce takie zachowują wszystkie swoje wartości odżywcze, są też wolne od wszelkich konserwantów i niezdrowych dodatków. Nadają się one jako smaczna codzienna przekąska w formie drugiego śniadania np. w pracy. Możemy dodawać je też z powodzeniem do jogurtów, kaszek, bądź do herbaty. Zamiast zatem objadać się niezdrowymi chipsami, przerzućmy się na zdrowe owoce.
Gdzie kupić owoce liofilizowane?
Liofilizowane owoce ma np. w swojej ofercie sklep PysznyKubek. Paczkę 25 g takich owoców możemy zakupić już za kilka/kilkanaście złotych. Ów sklep może zaproponować nam wiele różnych owoców np. ananasy, banany, jabłka, kiwi, mandarynki, bądź truskawki. Na szczególną uwagę zasługują jednak maliny. Dlaczego?
Maliny liofilizowane – wartości odżywcze i przetwory
Maliny liofilizowane zawierają dużo wartości odżywczych i witamin, jak chociażby witamina C, E oraz witaminy z grupy B. Ich regularne spożywanie dostarcza nam fosfor, wapń, kwas foliowy, potas, żelazo oraz magnez. Poza tym są one po prostu smaczne i świetnie nadają się do produkcji
smakowitych dżemów, dzięki czemu możemy cieszyć się nimi przez okrągły rok. Liofilizowane maliny mogą też świetnie komponować się z ciastkami, granolą, bądź po prostu stanowić przekąskę np. podczas oglądania telewizji lub czytania książki.
Z całą pewnością regularne spożywanie owoców liofilizowanych przyniesie nam same korzyści!