
Kawy smakowe ziarniste i rozpuszczalne – Twoja kawa może mieć bardziej niecodzienny smak
Kawa to w dzisiejszych czasach jeden z najbardziej popularnych na świecie napojów. Badania wykazały, że codziennie na świecie spożywa się mniej więcej 400 miliardów filiżanek kawy. Nie wszystkim jednak odpowiada jej tradycyjny, stosunkowo mocny smak. Takie osoby powinny spróbować kaw smakowych, zarówno tych ziarnistych, jak i rozpuszczalnych.
Kawy smakowe – walory aromatyczne i sposób parzenia
Bywa, że zwykły smak kawy zwyczajnie nas nudzi. Wszak każdy kolejny dzień zaczyna się od tego samego aromatu i zapachu. Jeżeli szukasz w kawie czegoś więcej, aniżeli tylko środka pobudzającego, powinieneś spróbować kaw smakowych, zarówno tych rozpuszczalnych, jak i ziarnistych.
Obecnie istnieje bardzo wiele różnych smaków kawy. Sprawia to, że każdy smakosz tego napoju znajdzie wśród nich coś dla siebie. Bez trudu można znaleźć takie smaki jak: baton Bounty, banan w czekoladzie, czy nawet kawę Nutella.
Być może zapytasz, w jaki sposób parzyć kawę smakową? Zależy to w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Pamiętaj jednak, że olejki aromatyczne, które używane są w tego typu kawach, mają dość negatywny wpływ na młynki kawowe. Zdarza się, że oblepiają one żarna i mogą uszkodzić cały mechanizm. Po każdym zmieleniu należy dokładnie wyczyścić młynek. Jeżeli nie pozbędziemy się resztek olejku z mechanizmów młynka, może to spowodować́, że kolejna zmielona kawa posiadać́ będzie posmak poprzednio mielonych ziaren. Istnieje zatem ryzyko, że spowoduje to obniżenie walorów smakowych pitego później napoju.
Kawy smakowe mogą występować w postaci rozpuszczalnej i ziarnistej.
Kawa smakowa rozpuszczalna – charakterystyka
Kawy smakowe rozpuszczalne zawierają mniej kofeiny niż ich ziarnisty odpowiednik. Średnio jedna jej filiżanka posiada tylko 65 mg tej substancji. Jest też o wiele mniej kaloryczna. Badania wykazały, że na jedną filiżankę przypadają zaledwie dwie kalorie. Jest to zatem doskonałe rozwiązanie dla osób, którym zależy na szybkim zrzuceniu wagi.
W kawie rozpuszczalnej, także tej smakowej, znajdują się również cenne minerały, które mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród nich możemy wymienić np. wapń, magnez oraz cynk. Ten rodzaj kawy zawiera także antyoksydanty, które obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.
Kawa smakowa ziarnista – charakterystyka
Kawa smakowa ziarnista ma dużo silniejsze właściwości pobudzające oraz wzmacniające koncentrację niż jej rozpuszczalna koleżanka. Co szczególnie ważne dla osób, które pragną się odchudzić, przyspiesza ono znacząco metabolizm i przemianę materii. Regularne picie kilku filiżanek kawy dziennie powoduje, że kalorie zamieniane są w ciepło, a nie w tkankę tłuszczową. Zmniejsza ona też ryzyko wystąpienia wielu chorób, np. cukrzycy, Alzheimera, a także poprawia humor i walczy z depresją.
Łatwo więc zauważyć, że regularne spożywanie kawy smakowej (zarówno rozpuszczalnej, jak i ziarnistej) przynosi nam dużo cennych korzyści, nie tylko w postaci walorów smakowych, lecz także zdrowotnych.