
Co zrobić, gdy zimą mamy wiosnę? Klimat szaleje, więc dbajmy o zdrowie. Zalety wiosennych produktów
Klimat naszej planety nieustannie się zmienia. Teoretycznie, według kalendarza, mamy zimę, lecz czy przy temperaturze 18 stopni Celsjusza na plusie można o niej mówić? Szaleństwo naszych termometrów i ciągłe zmiany temperatury nie wpływają dobrze na nasze zdrowie. Aby o nie zadbać, starajmy się spożywać zdrową żywność. Najlepiej zatem sięgać zimą…po wiosenne produkty! Proste, prawda? 😊
Miód – najzdrowszy z wiosennych produktów. Zapewniamy, że nic zdrowszego nie znajdziesz!
Jeżeli o tej dziwnej porze roku zależy nam na tym, aby zachować pełnię zdrowia, nie możemy zrobić nic lepszego dla naszego organizmu niż fundować sobie raz dziennie łyżkę miodu. Dlaczego? O zdrowotnych i leczniczych właściwościach tej substancji wiedzieli już starożytni Egipcjanie. Przede wszystkim działa on wzmacniająco na nasz organizm. Naukowcy udowodnili także, że ma on działanie przeciwbakteryjnie. Warto zafundować go sobie zwłaszcza wtedy, gdy zaobserwujemy u siebie pierwsze objawy przeziębienia.
Ponadto miód:
- przyspiesza gojenie się ran;
- obniża ciśnienie;
- wpływa na nasz metabolizm.
Syropy – bogactwo witamin zamknięte w butelce
Nie od dziś wiadomo, że warto słuchać starszych. Nasze babcie miały rację, gdy radziły nam, abyśmy pili syropy. Szczególnie polecamy Wam ten imbirowy. To naturalna bomba witaminowa, która może postawić każdego na nogi. W jednej buteleczce takiego płynu znajdziecie:
- witaminę C;
- witaminę B1 i B2;
- witaminę E, A oraz K;
- kwas foliowy;
- fosfor;
- żelazo;
- potas.
Jak widać, ma on mnóstwo właściwości odżywczych. Ponadto świetnie nadaje się jako dodatek do herbaty lub grzanego piwa. Jeżeli będziemy go spożywać wraz z cytryną, cynamonem lub miodem, syrop wykaże swoje właściwości napotne i przeciwgorączkowe.
Szczególnie polecamy Wam również syrop z aronii. Cechuje się on wieloma czynnikami prozdrowotnymi, wśród, których możemy wymienić, chociażby: obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu w naszym organizmie, poprawienie pracy układu sercowo-naczyniowego, czy zmniejszenie przepuszczalności i kruchości naczyń włosowatych krwi. To także, podobnie jak syrop imbirowy, potężne źródło witamin.
Zamiast niezdrowych kremów czekoladowych postaw na zdrowe konfitury
Często zdarza się, zwłaszcza ma to miejsce wśród najmłodszych, że żywimy się tym, co jest promowane w reklamach. Wciąż słyszymy o tym, jak dobre są kremy czekoladowe, jak łatwo zrobić z nich pyszną kanapkę. Czy mówi się jednocześnie o tym, że to bomba kaloryczna, która jedzona w nadmiarze doprowadza do otyłości? Na śniadanie pozwólmy sobie na kromkę chleba z konfiturą. Zamiast niezdrowych konserwantów zawierają one cenne witaminy. Starajmy się przekonać dzieci o ich zaletach.
Wiosenne produkty – utrzymaj zdrowie w zimie
Podsumowując, aby utrzymać zdrowie w porze zimowej, zwłaszcza w momencie, gdy zaskakuje nas ona nietypowymi skokami i spadkami temperatur, warto odżywiać się zdrowymi, wiosennymi produktami.
Możemy zaliczyć do nich:
Wszystko to możesz znaleźć w naszym sklepie. Serdecznie zapraszamy!