GAŁKA MUSZKATOŁOWA CAŁA 3szt
Opis
Ilość: 3 sztuki
Kraj pochodzenia: Indonezja
Gałka muszkatołowa cała jest owocem dużego, wiecznie zielonego drzewa, czyli muszkatołowca korzennego. Charakterycuje się ostrym i jednocześnie nieco gorzkawym smakiem oraz niepowtarzalnym zapachem.To wyjątkowa i uniwersalna przyprawa, którą można stosować zarówno do dań ostrych, jak i słodkich Nawet mała szczypta potrafi nadać potrawie wyjątkowy charakter i sprawić, że dania i sosy na długo pozostaną w pamięci.
Skład: 100% gałka muszkatołowa.
- Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
- Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasiona sezamu, orzeszki ziemne oraz orzechy.
Spraw, aby Twoje gotowanie stało się jeszcze przyjemniejsze!
Gałka muszkatołowa cała jest owocem dużego, wiecznie zielonego drzewa, czyli muszkatołowca korzennego. Pochodzi on z Moluki, a aktualnie uprawiany jest w zachodnich Indiach.
To wyjątkowa i uniwersalna przyprawa, którą można stosować zarówno do dań ostrych, jak i słodkich. Nawet mała szczypta potrafi nadać potrawie wyjątkowy charakter i sprawić, że dania i sosy na długo pozostaną w pamięci. Ponadto przyprawa ta znalazła również zastosowanie w medycynie naturalnej.
Najpopularniejsze zastosowania gałki muszkatołowej
Do jakich potraw najlepiej dodawać gałkę muszkatołową w tej właśnie formie? Jest niezastąpionym dodatkiem do sosów. W szczególności do sosu beszamelowego. To przyprawa uniwersalna, która sprawdza się do dań słodkich (jak choćby do ciast, puddingów czy kremów).
Można ją również stosować przygotowując potrawy ostre. Wyśmienicie komponuje się z pomidorami czy kurczakiem. Gałka muszkatołowa cała jest niezastąpionym dodatkiem do ajerkoniaku oraz licznych grzanych win.
Sposób użytkowania gałki muszkatołowej w kuchni
Gałka muszkatołowa w całości ma tę przewagę nad mieloną, że w porównaniu z nią dłużej zachowuje świeżość. Co prawda, może zdarzyć się tak, że będzie nieco obsychać z zewnątrz, ale w środku wciąż będzie skrywać się wyjątkowy smak i aromat. Wystarczy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, w miejscu, do którego nie mają dostępu promienie słoneczne.
Jednocześnie należy pamiętać, że gałkę muszkatołową w tej postaci należy zetrzeć na tarce. Do odpowiedniego przyprawienia dania wystarczy jedna lub dwie szczypty gałki muszkatołowej. Należy uważać, aby nie używać zbyt dużej ilości tej przyprawy, gdyż w nadmiarze może być szkodliwa i wykazywać właściwości halucynogenne.
Jak zapakujemy ten produkt?
Jesteśmy świadomi tego jak bardzo ważna jest świeżość produktu oraz, dzięki czemu herbata zachowa przez bardzo długi czas swoje walory smakowe oraz zapachowe. Nasze opakowania są wybrane z ogromną starannością tak, aby produkt spełnił oczekiwania konsumenta.
Wszystkie opakowania posiadają wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu wewnątrz specjalnej warstwy dodatkowej.
- Opakowanie posiada etykiety, które przedstawiają: datę przydatności do spożycia (nr partii), masę netto, nazwę produktu oraz jego rodzaj, pełny skład.
- Torebka posiada wysoką barierę ochronną, dzięki zastosowaniu dodatkowej warstwy wewnątrz.
- Każde opakowanie posiada strunowe zamknięcie, które pozwoli zachować gwarancję świeżości.
- Każda torebka posiada zgrzew na górnej części gwarantujący szczelne zamknięcie produktu.
- Wyjątkowy wygląd opakowania sprawia, że produkt można podarować jako prezent lub upominek.
- Torebki posiadają owalne dno, dzięki któremu można przechowywać opakowanie na stojąco.