Herbaty z dodatkiem owoców i kwiatów
Herbaty z dodatkiem owoców i kwiatów – nadaj swojej herbacie wyjątkowego smaku
Jedni z nas lubią tradycyjne smaki herbat, inni wolą je nieco urozmaicić o różne dodatki w postaci np. owoców, czy też kwiatów.
Herbaty owocowe i te z dodatkiem kwiatów charakteryzują się wyjątkowym smakiem oraz świetnie gaszą pragnienie. Wiele osób pija takie herbaty regularnie, zastępując nimi inne napoje. Wybór herbat tego typu jest naprawdę spory.
Dwa słowa o herbatach owocowych
Klasyczna herbata owocowa nie zawiera w sobie herbacianych liści, lecz jedynie susz owoców bądź ich kawałki. To właśnie odróżnia tę herbatę od herbat klasycznych. Herbatę owocową możemy znaleźć pod różnymi postaciami. Najczęściej spotykane są one w postaci torebek lub w postaci sypanej. W sklepach spożywczych często spotyka się je także pod postacią granulek, które rozpuszczają się w ciepłej wodzie. Jest to mylące, nie jest to bowiem herbata w ścisłym tego słowa znaczeniu. Odradzamy więc zaopatrywanie się w herbatę owocową w sklepach spożywczych.
Rodzaje owocowych herbat
Istnieje bardzo wiele różnych rodzajów herbat owocowych, które różnią się w zależności od wykorzystanych w nich owoców. Różne owoce dają ciekawe, niekiedy bardzo oryginalne kompozycje smakowe. Do najczęstszych spotykanych smaków zaliczamy: aronię, malinę, dziką różę oraz kompozycje z owoców leśnych (tzn. poziomkę, malinę i jeżynę) oraz herbaty z żurawiny. Sklep PysznyKubek oferuje też Wam ciekawe kompozycje z ananasem, pomarańczą papają, czy chociażby z cytryną.
Właściwości herbat owocowych
Herbata owocowa nie zawiera w sobie kofeiny, co sprawia, że w odróżnieniu od innych rodzajów herbat nie ma działania pobudzającego. Dlatego jest bardzo popularna także wśród dzieci. Można ją pić zarówno na ciepło – aby się rozgrzać lub na zimno – aby się orzeźwić. Herbaty te mają działanie przeciwzapalne, napotne, wspierają pracę układu moczowego oraz obniżają cholesterol. Są także bogate w różnego rodzaju witaminy oraz składniki mineralne jak, chociażby witamina C, B, E, żelazo i wapń.