Kategorie blog
Promocje
Cukierki ręcznie robione o smaku Ciastka Oreoo
Cukierki ręcznie robione o smaku Ciastka Oreoo
8,99 zł 7,00 zł
szt.
Miód NATURALNY z dodatkiem PYŁEK KWIATOWY 400G
Miód NATURALNY z dodatkiem PYŁEK KWIATOWY 400G
27,99 zł 17,99 zł
szt.
Hibiskus
Hibiskus
8,79 zł 6,99 zł
szt.
Herbata zielona Rajski Ogród
Herbata zielona Rajski Ogród
8,20 zł 6,99 zł
szt.
Herbata czarna Rafaello Malinowe
Herbata czarna Rafaello Malinowe
8,20 zł 6,99 zł
szt.
Powidła ze Śliwek 210g
Powidła ze Śliwek 210g
12,50 zł 9,90 zł
szt.
Syrop z truskawki 315g
Syrop z truskawki 315g
14,99 zł 10,99 zł
szt.
Produkt dnia
Konfitura z Pomarańczy 40g
Konfitura z Pomarańczy 40g
5,99 zł
szt.
Konfitura Truskawkowa 40g
Konfitura Truskawkowa 40g
5,99 zł
szt.
Kawa smakowa Cukierki Kukułki
Kawa smakowa Cukierki Kukułki
9,90 zł
szt.
Herbata zielona Czas na Relaks
Herbata zielona Czas na Relaks
8,49 zł
szt.
Napar z herbaty Rooibos - Czym jest? 0
Napar z herbaty Rooibos - Czym jest?

Herbata Rooibos- czym jest? Śmiało można powiedzieć, że jest herbatą jedynie z nazwy, a nie z pochodzenia. Roślina, z której wytwarzany jest ten czerwony napar nie jest w żaden sposób spokrewniona z herbatą. Nazwa jednak została przyjęta ze względu na taki sam sposób przygotowywania jak inne herbaty.

Herbata Rooibos i jej smak.

Rooibos w odróżnieniu od innych herbat nie zawiera kofeiny, teiny ani żadnych garbników, dzięki temu ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Dlatego chętnie sięgają po nią osoby, którym nie odpowiada mocny, intensywny smak innych herbat.

Zielone igiełki, czerwony susz.

Nazwa rooibos oznacza czerwony krzew – susz do przygotowywania naparu wytwarzany jest z igiełek afrykańskiego czerwonokrzewu. Długie, zielone igiełki po zebraniu są suszone, fermentowane i rozdrabniane, a w trakcie tego procesu zmieniają barwę na czerwoną. Rooibos nie jest tak popularny jak inne gatunki herbaty przede wszystkim dlatego, że czerwonokrzewy rosną jedynie w niewielu miejscach w południowej Afryce, a nie da się ich uprawiać w sztucznych warunkach.

Herbata Rooibos- jak przygotować.

Przygotowanie rooibosa polega na gotowaniu suszu w wodzie, dopóki wszystkie igiełki nie opadną na dno. Trwa to zwykle około 3 do 5 minut, przygotowanie naparu nie jest więc czasochłonne. Jednak najprościej jest zalać po prostu igiełki gorącą wodą, tak jak robi się to podczas parzenia każdej innej herbaty. Napar powinno się zaparzać pod przykryciem przez maksymalnie 5 minut. Rooibos powinien być parzony jedynie dwa, góra trzy razy. Jeśli jednak zdecydujemy się na kolejne parzenie, musi trwać ono o wiele dłużej niż wcześniejsze. 

Sposób przygotowania:

  • Czas parzenia: 3-5 minut
  • Temperatura: 90-95 stopni
  • Zalecana ilość suszu: 1 łyżeczka na filiżankę
  • Ilość zaparzeń: 2-3

Herbata Rooibos doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Napar ten ma intensywny bursztynowy kolor oraz słodki, miodowy posmak. Nie czuć w nim goryczy, bo nie zawiera garbników.  Można go podawać z mlekiem, miodem lub cytryną, dzięki czemu smak napoju jest jeszcze bardziej intensywny.

Warto spróbować Herbatę Rooibos:

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl