Herbata Gunpowder wpływa odmładzająco i wspomaga odchudzanie. Jest to chińska herbata, która swoim wyglądem wielu osobą może przypominać proch strzelniczy, stąd też wzięła się jej nazwa. Od razu po zerwaniu jej liście poddawane są suszeniu, aby nie dopuścić do procesu fermentacji. Brak fermentacji sprawia, że herbata ta zachowuje swoje właściwości zdrowotne: poprawia przemianę materii, działa przeciwnowotworowo, opóźnia starzenie się i wspomaga koncentrację.
Herbata Gunpowder wpływa odmładzająco i wspomaga odchudzanie.
Herbata Gunpowder wspomaga procesy trawienne i poprawia przemianę materii. Zielona herbata przyspiesza spalanie tłuszczu, warto więc wypić jedną jej filiżankę przed wizytą na siłowni. Picie 3 filiżanek dziennie herbata gunpowder wpływa odmładzająco i pomaga w utracie wagi, oczywiście efekt ten wystąpi wyłącznie przy stosowaniu racjonalnie skomponowanej diety i utrzymywaniu zalecanej liczby kalorii.
Herbata Gunpowder opóźnia starzenie się skóry i działa przeciwnowotworowo.
Herbata Gunpowder zawiera w sobie polifenole, które zwalczają wolne rodniki, będące przyczyną starzenia się organizmu oraz rozwoju komórek nowotworowych. W herbacie znajdują się też substancje przeciwutleniające: witamina A, C i E. Herbata Gunpowder pita systematycznie może zapobiec rozwojowi nowotworu i sprawić, że organizm dłużej zachowa młodość.
Herbata Gunpowder wpływa wspomagająco na koncentrację.
W chińskiej zielonej herbacie znajduje się kofeina, która poprawia koncentrację i wydajność umysłową. Herbata Gunpowder w jednej filiżance ma ok. 8-13 mg kofeiny (im dłużej się ją parzy, tym więcej kofeiny zawiera), a jedna filiżanka kawy ok. 60-90 mg (mniej w rozpuszczalnej, więcej w kawie z ekspresu). Wypicie filiżanki zielonej herbaty co 3 godziny wspomaga zachować wydajność umysłową przez cały dzień. Ma ona więcej właściwości zdrowotnych niż kawa.
Sposób parzenia herbaty gunpowder.
Herbata Gunpowder powinna być parzona: łyżeczkę herbaty należy zalać szklanką wody o temperaturze ok. 70-80 stopni. Po 2-3 minuty herbata nadaje się do picia. Te same liście herbaty są zdatne do zaparzenia dwa lub trzy razy. Po każdym kolejnym parzeniu herbata ma delikatniejszy smak.